Law and the KCanG · Possession and consumption bans

Where is private consumption allowed?

Frequently asked questions

May I consume cannabis at home?

In general, yes. The list of prohibitions in § 5 para. 2 KCanG does not name private living rooms. However, consumption in the direct presence of persons under 18 is prohibited (§ 5 para. 1 KCanG). The tenancy agreement and house rules can also set rules. For questions about your living situation, a counselling centre or the tenants' association can help.

How far must I stay away from a school to consume?

Public consumption is prohibited within the line of sight of a school. By law, the line of sight ends at a distance of more than 100 metres from the entrance area of the school (§ 5 para. 2 KCanG). If in doubt, do not consume near schools.

Sources

  1. Consumer Cannabis Act § 5: prohibitions on consumption (gesetze-im-internet.de)
  2. Consumer Cannabis Act § 3: possession (gesetze-im-internet.de)
  3. BIÖG: Dangers for young people
  4. Consumer Cannabis Act § 36 (gesetze-im-internet.de)
  5. Consumer Cannabis Act § 10 (protective measures at home, gesetze-im-internet.de)

Related articles