Law and the KCanG · Possession and consumption bans

May I consume cannabis in a shared building?

Frequently asked questions

May I smoke cannabis in the stairwell?

In the stairwell, consumption is risky because the place may be public. Shared areas can be accessible to third parties, and whether they count as public depends on the individual case. The ban on consumption in the presence of persons under 18 also applies (§ 5 para. 1 KCanG). House rules can additionally exclude consumption in shared areas.

Can my landlord ban consumption in my flat?

The tenancy agreement and the house rules can set rules that go beyond the law. Whether a particular rule is permissible is examined by a specialist lawyer for tenancy law (Fachanwältin or Fachanwalt für Mietrecht). A tenants' association can also help in case of dispute.

Sources

  1. Consumer Cannabis Act § 5 (gesetze-im-internet.de)
  2. BIÖG: Dangers for young people
  3. Consumer Cannabis Act § 3 (gesetze-im-internet.de)
  4. Consumer Cannabis Act § 10 (gesetze-im-internet.de)

Related articles