Law and the KCanG · Possession and consumption bans

How far do I have to keep away from schools?

Frequently asked questions

How far away do I have to consume from a school?

On school grounds and within the school’s line of sight, public consumption is prohibited under § 5(2) KCanG. According to the law, the line of sight ends at a distance of more than 100 metres from the entrance area of the school. Between those points, the individual case decides.

Does the 100-metre limit apply to a club location?

No. The 100-metre limit concerns the line of sight for public consumption. For the location of a cannabis social club, a protected zone of 200 metres applies under § 12 KCanG. Both rules should be checked separately.

Is consumption in a park near a school allowed?

That depends on whether the school can be seen from the spot and whether the distance is more than 100 metres. If the school is visible, a lot speaks for a prohibition. When in doubt, do not consume and choose another place.

Sources

  1. Consumer Cannabis Act (KCanG) § 5 on gesetze-im-internet.de
  2. Consumer Cannabis Act (KCanG) § 12 on gesetze-im-internet.de
  3. drugcom.de: Cannabis entry in the drug lexicon

Related articles