Law and the KCanG · Possession and consumption bans

May I consume cannabis in my own garden?

Frequently asked questions

Is consumption in my own garden allowed?

A private garden is not expressly named in the list of prohibited places in § 5 KCanG. The ban on consumption in the direct presence of persons under 18 remains in force (§ 5 para. 1 KCanG). If the garden can be seen from public space or is publicly accessible, the ban on public consumption can apply. Lease and tenancy agreements can set additional rules.

Does the distance to a school matter in my garden?

Yes, where public consumption is involved. According to the wording of the law, the line of sight to schools ends at a distance of more than 100 metres from the entrance area (§ 5 para. 2 KCanG). Whether a particular garden lies within this line of sight depends on its location and situation.

Sources

  1. Consumer Cannabis Act § 5: prohibitions on consumption (gesetze-im-internet.de)
  2. Consumer Cannabis Act § 9: home cultivation (gesetze-im-internet.de)
  3. BIÖG: Dangers for young people
  4. Consumer Cannabis Act § 34 (gesetze-im-internet.de)
  5. Consumer Cannabis Act § 2 (gesetze-im-internet.de)

Related articles