Law and the KCanG · Possession and consumption bans

May I smoke cannabis in a park?

Frequently asked questions

May I smoke cannabis in a park if there is no playground nearby?

A park is not named in the KCanG as a place of its own. What matters are the named places and the line of sight. If minors are present, the ban on consumption under § 5 para. 1 KCanG applies in addition. If in doubt, choose another place or ask a counselling centre in advance.

How far must I stay away from a playground?

For the line of sight, the law names a limit of 100 metres. From a distance of more than 100 metres from the entrance area, the line of sight ends. Within this area, and where there is visual contact, the ban applies. How far the line of sight reaches in an individual case depends on the surroundings.

Sources

  1. Consumer Cannabis Act § 5: prohibitions on consumption (gesetze-im-internet.de)
  2. BIÖG: Dangers for young people
  3. Suchtberatung digital: Cannabis
  4. Consumer Cannabis Act § 36 (gesetze-im-internet.de)

Related articles