Law and the KCanG · Possession and consumption bans

Is there a consumption ban in pedestrian zones?

Frequently asked questions

May I smoke cannabis in a pedestrian zone?

Not between 7 a.m. and 8 p.m. The KCanG prohibits public consumption in pedestrian zones during this period (§ 5 para. 2 no. 5). The ban applies regardless of whether anyone feels disturbed. The ban on consumption in the direct presence of minors also applies outside this period if a child is close enough to notice the consumption (§ 5 para. 1). If you are unsure, wait and choose a place without a school, a playground or children nearby.

What if I am in a pedestrian zone after 8 p.m.?

The time alone does not decide everything. The other bans in § 5 remain in place, including schools with their line of sight and the direct presence of minors. Whether you are affected in a specific case depends on the place and the circumstances. In a specific incident, a specialist lawyer (Fachanwältin or Fachanwalt) can assess the situation.

Where can I get help if I am dissatisfied with my own use?

The Sucht & Drogen Hotline is available on 01806 313031, and its website is sucht-und-drogen-hotline.de. drugcom.de offers information and a cannabis check as a self-test. If you notice that you can no longer control your use, speak early with an addiction counselling centre near you. There you can find out which services are available locally.

Sources

  1. Consumer Cannabis Act § 5 (gesetze-im-internet.de)
  2. BIÖG: Dangers for young people (cannabispraevention.de)
  3. Sucht & Drogen Hotline
  4. Nummer gegen Kummer: parents' helpline

Related articles