Law and the KCanG · Possession and consumption bans

May young people possess cannabis?

Frequently asked questions

From what age may cannabis be possessed?

From the age of 18. Under § 3 para. 1 KCanG, possession of up to 25 grams for personal use is permitted for persons who have reached the age of 18. Minors do not fall under this permission.

Is it punishable to give cannabis to a young person?

Yes. Under § 34 KCanG, handing over or passing on cannabis is punished. Particularly serious is passing cannabis on to a child or a young person by a person over 21, for which the law provides a sentencing range of three months to five years' imprisonment.

Can parents be punished if their child has cannabis?

It depends on the individual case. The relevant provisions attach to actions: passing cannabis on or letting someone have it (§ 34 KCanG), consuming in the direct presence of minors (§ 5 para. 1 KCanG) and failing to protect cannabis at home against access by children and young people (§ 10 KCanG, an administrative offence under § 36 para. 1 no. 6 KCanG). If you have questions about your situation, speak to a counselling centre or a lawyer.

Sources

  1. Consumer Cannabis Act § 3 (gesetze-im-internet.de)
  2. Consumer Cannabis Act § 34 (gesetze-im-internet.de)
  3. BIÖG: Dangers for young people
  4. drugcom: Cannabis (drug encyclopedia)
  5. Consumer Cannabis Act § 16 (gesetze-im-internet.de)
  6. Consumer Cannabis Act § 10 (gesetze-im-internet.de)
  7. Juvenile Courts Act § 1 (gesetze-im-internet.de)
  8. Consumer Cannabis Act § 5 (gesetze-im-internet.de)
  9. Consumer Cannabis Act § 36 (gesetze-im-internet.de)

Related articles