Law and the KCanG · Possession and consumption bans

May I consume cannabis in my own flat?

Frequently asked questions

Is consuming cannabis in my own flat prohibited?

Consumption in your own flat is not generally prohibited. The bans in § 5 KCanG mainly concern minors and certain public places. Possession must stay within the limits of § 3 KCanG, and the tenancy agreement can set additional rules.

May I consume at home if minors live in the household?

No, if the minors are in direct presence. Under § 5 para. 1 KCanG, consumption is then prohibited. Make sure that minors in the household do not notice the consumption, and clarify household rules openly.

Can my landlord ban consumption in the flat?

The KCanG does not regulate the tenancy agreement. Whether the landlord can prohibit consumption depends on the agreement and the house rules. Read both documents and clarify open points in writing.

Sources

  1. Consumer Cannabis Act § 5 (gesetze-im-internet.de)
  2. Consumer Cannabis Act § 3 (gesetze-im-internet.de)
  3. BIÖG: Long-term risks and addiction (cannabispraevention.de)
  4. drugcom: Cannabis (drug encyclopedia)
  5. Consumer Cannabis Act § 34 (gesetze-im-internet.de)
  6. Consumer Cannabis Act § 36 (gesetze-im-internet.de)
  7. Sucht & Drogen Hotline

Related articles