Law and the KCanG · Possession and consumption bans

May I allow guests to consume cannabis in my flat?

Frequently asked questions

May I give cannabis to friends in my flat?

No. Passing cannabis on to others is a criminal offence under the Consumer Cannabis Act. Under § 34 KCanG it is punishable with imprisonment of up to three years or a fine. This applies regardless of whether you ask for money, and it also covers handing over a joint for immediate consumption (§ 2 para. 1 no. 8). Home-grown cannabis may also not be passed on to others (§ 9 para. 2).

May a guest drive a car after the visit if cannabis was smoked at my place?

Anyone who drives after consumption risks a fine under § 24a StVG. The limits are 0.5 per mille alcohol in the blood and 3.5 ng/ml THC in blood serum. A combination of THC and alcohol is a separate offence. When a fine is imposed under § 24a StVG, § 25 para. 1 StVG provides that a driving ban is generally ordered as well. If in doubt, leave the car where it is.

May children or young people be in the same room when I consume?

No. Consumption in the direct presence of minors is prohibited under § 5 para. 1 KCanG. Before the visit, check whether minors are coming along. If a young person is in the flat, postpone consumption to a time when nobody under 18 is present.

Sources

  1. Consumer Cannabis Act § 5 (gesetze-im-internet.de)
  2. Consumer Cannabis Act § 34 (gesetze-im-internet.de)
  3. Road Traffic Act § 24a (gesetze-im-internet.de)
  4. Road Traffic Act § 25 (gesetze-im-internet.de)
  5. BIÖG: Long-term risks and addiction
  6. Sucht & Drogen Hotline
  7. Consumer Cannabis Act § 2 (gesetze-im-internet.de)
  8. Consumer Cannabis Act § 9 (gesetze-im-internet.de)

Related articles