Law and the KCanG · Possession and consumption bans

May parents give cannabis to their children to use?

Frequently asked questions

Is it a criminal offence if parents pass cannabis on to their own children?

Yes. Handing over and passing on cannabis is a criminal offence under the Consumer Cannabis Act. The basic offence provides for imprisonment of up to three years or a fine. If the person passing it on is over 21 and hands it to a child or a young person, this is generally treated as a particularly serious case with imprisonment of three months to five years. A lawyer can help with a specific case.

From what age may someone possess cannabis in Germany?

The possession rule applies to persons aged 18 and over. It allows possession of up to 25 grams of cannabis for personal use. At your place of residence or habitual abode, a limit of up to 50 grams applies to flowers, leaves close to flowers or other plant material. Consumption in the direct presence of persons under 18 remains prohibited.

Sources

  1. Consumer Cannabis Act § 34 (gesetze-im-internet.de)
  2. Consumer Cannabis Act § 5 (gesetze-im-internet.de)
  3. Consumer Cannabis Act § 3 (gesetze-im-internet.de)
  4. BIÖG: Dangers for young people
  5. drugcom: Cannabis (drug encyclopedia)
  6. Nummer gegen Kummer: parents' helpline
  7. BIÖG: Long-term risks and addiction

Related articles