Law and the KCanG · Possession and consumption bans

Is possessing cannabis without consuming it allowed?

Frequently asked questions

May I possess cannabis without consuming it?

Yes, within the limits. Under § 3 para. 1 KCanG, possession of up to 25 grams for personal use is permitted for persons aged 18 and over. The provision sets no duty to consume the amount. At your place of residence or habitual abode, the limit for flowers and plant material is 50 grams (§ 3 para. 2 no. 1 KCanG).

May I keep cannabis for friends?

Possession for personal use is permitted. Keeping cannabis for others is not covered by § 3, and passing it on remains punishable, even if you do not consume it yourself (§ 34 KCanG). As a rule, do not pass the amount on at all.

Sources

  1. Consumer Cannabis Act § 3 (gesetze-im-internet.de)
  2. Consumer Cannabis Act § 34 (gesetze-im-internet.de)
  3. BIÖG: Dangers for young people
  4. Consumer Cannabis Act § 36 (gesetze-im-internet.de)
  5. Consumer Cannabis Act § 10 (gesetze-im-internet.de)

Related articles