Cultivation associations and clubs · Shared cultivation and handing on

May clubs pass on seeds and cuttings?

Frequently asked questions

May a club send seeds by post?

Shipping cuttings is prohibited under § 20 para. 5 KCanG. For seeds, the law contains no separate shipping ban, but it requires the personal presence of both sides within the enclosed premises (§ 20 para. 1 KCanG). Shipping is therefore not provided for.

Who may receive seeds or cuttings from a club?

Recipients are members, non-members aged 18 or over with a residence or habitual abode in Germany, and other cultivation associations (§ 20 para. 1 KCanG). Before every handover, age and residence are checked with an official photo identification (§ 20 para. 2 KCanG).

What must the club document when passing on?

For members, the name, first name and year of birth, the number of units and the date must be recorded. For non-members, the number of units and the date are sufficient (§ 26 para. 1 KCanG). The records must be kept for five years (§ 26 para. 2 KCanG).

Sources

  1. KCanG § 18 Quality assurance by cultivation associations
  2. KCanG § 20 Controlled passing on of propagation material
  3. KCanG § 23 Child and youth protection in cultivation associations
  4. KCanG § 25 Cost recovery
  5. KCanG § 26 Documentation and reporting duties
  6. KCanG § 36 Administrative offences
  7. KCanG § 27 Supervision
  8. KCanG § 1 Definitions

Related articles